Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2009 16:21 - Балкански Путин? Прилики и разлики
Автор: emilgeorgiev Категория: Политика   
Прочетен: 753 Коментари: 1 Гласове:
0



Оня ден четох "балансиран" коментар на поредния западен журналист-екскурзиант за един ден в София (май че беше на Би-Би-Си). Който е и поредният шокиран от мускулатурата на Бойко Борисов западняк. Но колкото и повърхностни да са писанията му, не бива да забравяме, че оттук нататък това ни очаква. Имиджът на България? Вече се покрива с борческите стойки и гримаси на неформалния гербов лидер. Вярно, че на него не му пука за българската публика, която си го харесва такъв - безпардонен, разгърден и намръщен. Чувствителните западняци обаче не те признават за политик, освен ако не си в строго официално облекло и най-важното - ако не спазваш етикета, измислен и наложен от тях. Където усмивката е задължителна гримаса и където изкуството е тя да не изглежда прекалено изкуствена. Но мръщене и кисели физиономии - сакън!
Всичко е въпрос на време - за нас, българите, подобно и на други периферни нации, европейските лидери и бюрократи са винаги в цайтнот. Така че неминуемо новият български премиер ще бъде натикан в някакъв стереотип. Най-близкият и най-неприятният би бил паралелът с Путин. Общото между тях е не само бившата принадлежност към сектора за сигурност, пагоните и каратето. И двамата са силови играчи с т.нар. харизма (любопитното е, че последната е разбираема само за националните им публики). На всичкото отгоре, докато руският бащица може да скрие атлетичното си тяло зад стандартни костюмчета, а физиката му не впечатлява външно, нашият премиер трудно ще напъха импозантните си размери в официални одежди.
Шегата настрана, разбира се, няма много общо между заядливия Путин и предварително съгласния с Европа по всички въпроси Борисов. Но и ще мине доста време преди на Запад да престанат да се мръщат на борческата фигура на Б.Б. Сигурно и самият той разбира каква ще е основната функция на сините му партньори - да му оправят имиджа по европейска линия и да придават респектабилност на новия имидж на човека-България. Нищо че в самата родина синият имидж е на нулата. Но такива са парадоксите на европолитиката.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Вие с костюмите
26.07.2009 16:47
Избързахте с обличането им. Първо се побеждава, после костюм.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emilgeorgiev
Категория: Политика
Прочетен: 232544
Постинги: 84
Коментари: 473
Гласове: 547
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930