Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2009 07:50 - Не корупцията, глупако, а Русия!
Автор: emilgeorgiev Категория: Политика   
Прочетен: 591 Коментари: 0 Гласове:
2



Противно на убедеността на средната брюкселска администрация, както и тази на БГ електората, корупцията, т.е. борбата срещу нея, няма да бъде самоцел, а по-скоро средство на новото правителство. Темата, с която кабинетът "Борисов" и парламентът "Цецка" ще станат интересни и перспективни от гледна точка на западните столици, е вече превърналото се в готова формула "замразяване на големите енергийни проекти". България трябва да бъде скарана и откъсната от Русия - това е стратегическата задача и надежда, която се възлага на новия силен човек в София.
Станишев смяташе, че е постигнал върха на държавническото умение, балансирайки между Запада и Русия. Той изграждаше безупречни отношения с Вашингтон и американските бази в България са пример за пределната гъвкавост на социалистите. Тя обаче беше компенсирана с разширяването на енергийното сътрудничество с Москва. Така тройната коалиция се опитваше да балансира между евроатлантическите и евразийските интереси в сърцето на Балканите. Но все пак не дооцени разположението на силите на континента.
Сега бат Бойко не крие, че желанията на САЩ и Брюксел ще са закон и евангелие на новата власт. Това - гарнирано с все още абстрактни заплахи за замразяване на "руските" договори. Все пак, не може да се отрече на новият бос, че е реалист и че добре ще си направи сметките преди да скочи в дълбокото. Защото една енергийна криза може да разтръска всяка власт, а освен това за нея трябват свежи пари, които трябва да дойдат отнякъде. Иначе в дясното пространство има достатъчно луди, които не биха се и замислили, само за да угодят на свои натовски кукловоди и началници в сянка.
Бъдещето ще покаже дали цялото упражнение ще доведе до някакви радикални промени или просто новите принципали ще направят опит да повишат ставките си и пред Москва, и пред Брюксел.
 


Тагове:   НАТО,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emilgeorgiev
Категория: Политика
Прочетен: 232553
Постинги: 84
Коментари: 473
Гласове: 547
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930